Flowerhorn ciklet ilginç görünümü ve kendine has karakteri sayesinde benzersiz bir türdür. Bu özelliklerini papağan balığı gibi yapay seleksiyonla üretimine borçludur. Yani farklı ciklet türlerinin çiftleştirilmesiyle elde edilmiş melez bir ırktır. Tam olarak hangi cikletlerin çiftleştirilmesiyle elde edildiği bilinmemektedir. Ancak neticede sağlıklı, kolay hasta olmayan ve üretken bir ırk elde edilmiştir. İlginç özelliklerinden biri ergenliğe ulaşana kadar renginin değişiklik göstermesidir. Tek başına beslendiğinde bakımı kolaydır. Ömrü 8 ile 10 sene arasında değişir.
Büyüme hızı etkileyicidir flowerhorn balığının. 1 yaşına kadar her ay 2 santimetre büyüyebilir. Ancak akvaryum suyu temiz tutulmalıdır. Aksi halde gelişimi yavaşlar ya da hastalanır. 30-40 santimetre boya ulaşabildiği için büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Taban malzemesini karıştırmaya ve bitkileri yemeye bayılır. Bu yüzden akvaryum bitkisi bulundurmak iyi bir fikir değildir. Tüm dekorların kuma gömülmesi gerekir. Çünkü kumun üstündeki dekorları ters düz edebilir. Bölgeci olduğu için küçük bir akvaryumda beslenmesi halinde stres yaşar.
İlk olarak Malezya’da çoğunluğu Güney Amerika’ya ait cikletlerin çiftleştirilmesi sonucu üretilmiştir. Hangi cikletlerden üretildiği tam olarak bilinmese de, Cichlasoma ve Vieja türlerinden üretildiği düşünülür. 90’lı yıların sonlarında akvaryum hobisi ile tanışmıştır. Zamanla baş çıkıntısı olan ve basık türleri elde edilmiştir. Aynı türlerden gelen flower horn balıklarının bile rengi ve vücut şekli birbirinden farklıdır.
Farklı su şartlarına kolay adapte olabildiği için bakımı kolaydır. Beslenmesinde sıkıntı yaşanmaz. Protein zengini canlı ya da hazır yemlerle beslenebilir. Büyük bir balık olması bakımını zorlaştırır, çünkü büyük bir akvaryuma ihtiyaç duyar. Bölgeci ve agresif olması ise dezavantajıdır. Yem verdiğinizde ya da akvaryumu temizlerken elinizi ısırabilir. Doğrusu balon ramirezi ve bolivian ramirezi gibi küçük ve barışçıl cikletler yeni başlayanlar için daha uygundur.
Kuru, donmuş ve canlı yemleri yiyebilir. Aşırı yem verilmemesi gerekir. Kan kurdu, karides, krill, yem balıkları ve kalamar parçaları ile besin çeşitliliği sağlanabilir. Krill ve karidesin baş çıkıntısını büyüttüğü düşünülür. Tabii bazı flower horn türlerinin genetiğinde baş çıkıntısının olmadığı bilinmelidir. Karma akvaryumda yavaş yüzen balıklara pek şans tanımaz. Sağlıklı olduğu sürece iştahlıdır. Yem yemeyi reddediyorsa hasta olabilir.
Akvaryumda rahatça yüzmesi için açık alanlar bırakılmalıdır. Tek başına beslenecekse 250 litrelik akvaryum yeterli olur. Eğer çift halinde beslenecekse, en azından 400 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyar. Karma ciklet akvaryumunda beslenecekse, bundan da büyük bir akvaryum edinilmelidir. Bu durumda tavsiye edilen minimum akvaryum büyüklüğü 750 litredir. Dekorların seçiminde ve yerleşiminde dikkatli olunmalıdır, çünkü yerlerini değiştirebilecek güçtedir.
Pahalı akvaryum ekipmanları iyi sabitlenmelidir. Taban malzemesi olarak akvaryum çakılı kullanılabilir. Akvaryum suyu az akıntılı olmalı ve temiz tutulmalıdır. Güçlü bir dış filtre ile suyun temiz kalması sağlanabilir. Haftalık kısmi su değişimleri ihmal edilmemelidir, çünkü su çabuk kirlenir. Her hafta dip çekimiyle %25-30 oranında su değişimi yapılmalıdır.
Büyük, agresif ve bölgeci olması nedeniyle beraber beslenebileceği balık türü azdır. En iyisi bir tane ya da bir çift flowerhorn balığını beslemektir. Tabii eşlerden birinin diğerini öldürme ihtimali yok değildir. Farklı türleri bulundurmak istiyorsanız akvaryumunuzun yeterince büyük olması gerekir. Nispeten iri olmalarına rağmen melek balıkları bile flowerhornun yanında tehlikededir. Jaguar ciklet, kaplan astronot balığı, siyah pacu ve leopar vatoz ile beraber beslendiği görülmüştür.
Erkekle dişi arasında belirgin farklar yoktur. Üremeye hazır olan balıklarda dişinin kalın yumurtlama tüpü ve erkeğin papillası belirgin hale gelir. Üreticilerin kullandığı daha kesin bir yöntem vardır. Genç balığı elinize alarak ters çevirin. Göğüs kafesinden cinsel açıklığına doğru parmağınızı nazikçe bastırarak ilerletin. Eğer balığın cinsel açıklığından şeffaf bir sıvı geliyorsa o balık erkektir. Hiçbir şey gelmiyorsa elinizdeki balık dişidir.
Çoğu zaman melez balıklar kısır olur. Ancak bu durum flowerhorn ciklet için geçerli değildir. İstenilen renkte yavru elde edebilmek için, üretimi yapılacak balıkların ebeveynleri ile aynı renkte olması gerekir. Aksi halde yavruların rengi tam bir sürpriz olur. Üretimi diğer büyük Güney Amerika cikletlerine benzer. Sıcaklık 28 santigrat derece, pH 7.0 civarında olmalıdır. Balıklar günde birkaç defa kaliteli yemlerle beslenmeli ve suyun temiz kalması için sık sık kısmi su değişimi yapılmalıdır.
En büyük problem dişi balığı erkeğin saldırısından korumaktır. Bunun için akvaryumu tasarlarken saklanma alanları oluşturulmalıdır. Bazen dişi balık üremeye hazır olmadığı halde erkek balık çiftleşmek ister ve dişiyi rahatsız eder. Akvaryumu ağla ikiye bölmek böyle bir durumu önlemekte işe yarar. Balıkların birbirini görmesi zamanla üremeyi tetikleyecektir.
Ağı hiç kaldırılmadan üremeyi gerçekleştirebilirsiniz. Ağın yakınına büyük yassı bir taş koyun ve akvaryumdaki diğer dekorları kaldırın. Bu sayede dişinin yumurtalarını başka bir yere koymasını önlemiş olursunuz. Dişi balık yumurtalarını döktüğünde kaya parçasını erkeğin tarafına koyun. Yumurtaların kolayca döllenebilmesi için de erkeğin tarafından kaya parçasına doğru akıntı oluşturun.
Neyse ki yetişkin balıklar yavrularına zarar vermez. Ancak erkek flowerhorn tüm yavruların kendine ait olduğunu düşünüp dişiye saldırabilir. Böyle bir durumda dişinin akvaryumdan çıkarılması gerekir. Yeterince büyük oldukları için yavruların bakımı kolaydır. İlk zamanlar yavru artemia ile beslenebilirler. Birkaç hafta sonra ufalanmış hazır yemi yiyebilecek kadar büyümüş olurlar.
Flowerhorn Ciklet yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Forumlarımızda merak ettiklerinizi sorabilir, sosyal gruplarımızda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi online mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Bir tane flowerhorn balığı beslenecekse minimum 250 litre akvaryuma ihtiyaç vardır. Bir çift flower horn içinse en azından 400 litre akvaryum edinmek gerekir. İri bir tür olduğu için akvaryum ekipmanları ve dekorlarını sabitlemek gerekir. Aksi halde balıkların darbeleriyle zarar görebilir ya da akvaryum camını kırabilirler.
Yavru balıklar 10-12 cm olduğunda kafaları irileşmeye başlar. Bazen 4 santimetre olduklarında kafa yapmaya başladıkları görülür. Bundan daha küçük boylarda kafalarında belirgin bir irileşme olmaz.
Flowerhorn ciklet balığının ömrü ortalama 8-10 senedir. Ancak bu kadar uzun süre hayatta kalabilmesi için bakımına ve akvaryum temizliğine dikkat etmek gerekir.
Akvaryum suyunun sıcaklığı 20 ile 30 santigrat derece olmalıdır. pH değeri 7.5 ile 8 arasında tutulmalıdır. Günde iki defa yem vermek balıkların sindirim sorunları yaşama ihtimalini azaltır. Ayrıca daha hızlı büyümelerini sağlar. Yavru balıklar günde üç defa azar azar beslenebilir. Artemia, cırcır böceği ve toprak solucanı gibi canlı yemler ile birlikte çeşitli sebzelerle flowerhorn balığının diyeti zenginleştirilebilir.