Leopar Vatoz Özellikleri
Bilimsel ismi: Pterygoplichthys gibbiceps (eski bilimsel ismi Glyptoperichthys gibbiceps)
Diğer İsimleri: L083 vatoz ve L165 vatoz
Doğal yaşam alanı: Güney Amerika
Bakım zorluğu: Kolay. Yeni başlayanlar tarafından beslenebilir.
Boyu: Tamamen büyüdüğün 50 santimetre
pH: 6.5 ile 8.0 arası
Sıcaklık: 23 ile 29 santigrat derece arası
Su sertliği: 4 ile 18 dGH arası
Akvaryum hacmi: Minimum 400 litre
Ortalama ömrü: Ortalama 15 sene. Doğada 15 seneden fazla hayatta kalabilse de, akvaryumda ömrü 10-15 senedir.
Yüzdüğü seviye: Daha çok akvaryumun alt kısmı
Leopar vatoz balığı karakteri: Barışçıl balıklarla karma akvaryumda yaşayabilir. Küçük bir akvaryumda, saklanma alanlarının yetersizliği halinde diğer dip balıklarına karşı agresifleşir. Kendi türünden balıklarla beraber beslenebilmesi için büyük bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Çünkü beraber büyümediği vatozlara karşı agresif ve bölgecidir.
Uyumlu Balıklar
Akvaryumda küçük türler bulundurulabilir, çünkü otçul ağırlıklı beslenir. Çoğu yarı agresif tür leopor vatoz balığını rahatsız edemez. Aşırı agresif türlerden sakınılmalıdır. Farklı türden çekingen vatoz balıklarıyla yem mücadelesine girebilir. Kendi türünden vatozlara karşı agresif ve bölgecidir. Melek balığı ve discus ile uyumlu değildir. Çünkü onlar gece uyurken vücutlarındaki koruyucu mukoza tabakasını yemeye çalışır.
Cinsiyet Ayrımı
En tecrübeli akvaristler bile cinsiyet ayrımını yapmakta zorlanır. Tecrübeli gözler tarafından incelendiğinde, erkeğin cinsel organının kalın ve dışarı çıkık olduğu; dişininkinin ise vücuduna yapışık ya da erkeğe göre vücuduna daha yakın olduğu görülecektir.
Leopar Vatoz Bakımı
Bakımı kolay bir türdür leopar vatoz balığı. Yavruyken küçük bir akvaryumda yaşayabilir. Ancak tamamen büyüdüğünde 50 santimetre boya ulaşır. Bunun için en azından 400 litrelik akvaryuma ihtiyaç duyar. Akvaryumda ağaç kökü bulundurulmalıdır. Çünkü ağaçtaki selüloz leopar vatozun sindirim sistemi için gereklidir. Ayrıca ağaç kökü ihtiyaç duyduğu yosunların gelişimini destekler. Su kimyası çok kritik değildir. Yine de su kalitesinin korunması ve stabil olması gerekir.