İmparator Ciklet Balığı Özellikleri
Hobideki en canlı renklere sahip türlerden birisi, imparator ciklet balığıdır. Mavi, kırmızı ve sarı renklerine sahip olan, birçok farklı varyasyonu bulunur. Hem bu sebepten, hem de hobide çokça melezlendiğinden; tür tespiti yapmak kolay değildir. Nispeten uysal olduğundan farklı türlerini bir arada beslemek mümkündür. Tabii akvaryumun çok küçük olması saldırgan tavırları arttıracaktır.
Boyu 10 ile 18 santimetre arasında değişiklik gösteren imparator ciklet için büyükçe bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Minimum akvaryum büyüklüğü 200 litredir. Ancak karma akvaryum için en azından 400 litrelik akvaryum edinmekte fayda vardır. Bunu bir kurala bağlamak gerekirse, her yetişkin balık için 60 litre su bulundurulmalıdır. İdeal pH değeri 7.8 ile 8.6 arasıdır. Su sıcaklığı 24 ile 27 santigrat derece arasında olmalıdır.
Akvaryumda saklanma alanları olmalıdır. Bu sayede çatışmalar, kaçan balığın saklanmasıyla son bulur. Eğer akvaryumda saklanma yerleri olmazsa, çatışmalar ciddi boyutlara varabilir. Taban malzemesi kullanılacaksa bu kum olmalıdır. Çünkü imparator ciklet tabanı didiklemeyi sever. Çakıl taşı kullanılacak olursa balığın solungaçları yaralanabilir.
Erkek imparator ciklet çok eşlidir. Bu yüzden akvaryumda az sayıda erkekle, çok sayıda dişi balık bulundurulmalıdır. İdeali her bir erkek balıkla dört dişi bulundurmaktır. Melez türlerin ortaya çıkması istenmiyorsa, birbirine benzeyen türler aynı akvaryuma koyulmamalıdır. Dişi ve yavru imparator cikletler genellikle donuk renkli olur. Erkek imparator cikletler ise büyüdükçe çok canlı renklere bürünür.
Doğal ortamında daha çok kabuklu canlılarla beslenen imparator ciklet, akvaryumda etçil yemlerle beslenmelidir. Su piresi, kan kurdu ve artemia ile besin çeşitliliği sağlanmasında fayda vardır. Günlük yem miktarı belirlenmeli ve öğünlere bölüştürülerek verilmelidir. Akvaryumda bitki bulundurulabilir, çünkü imparator ciklet bitkileri yemez. Ancak onları kökünden sökmeyeceğinin garantisi yoktur. Bu yüzden java eğreltisi gibi dayanıklı bitliler tercih edilmelidir.
Karma akvaryum kurulacaksa Copadichromis, Placidochromis, Nyassachromis ve Sciaenochromis cinsi balıklar tercih edilebilir. Çünkü bu cinsler daha uysaldır. Petrotilapia, Labeotropheus, Pseudotropheus ve Mbuna cinslerinden sakınılmalıdır.