1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz! 1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz! 1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz! 1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Ücretsiz!

Venüstüs Ciklet 7-9 cm

  • Ürün Kodu:
  • Kategori: BALIK
  • 250,00 TL
  • 20,83 TL 'den başlayan taksitlerle
WHATSAPP İLE SİPARİŞ VER
Hızlı Gönderi
Güvenli Alışveriş
İade ve Değişim

Venüstüs Balığı Özellikleri

Bilimsel ismi: Nimbochromis venustus

Doğal yaşam alanı: Malawi ve Malombe Gölleri

Bakım zorluğu: Orta zorlukta

Boyu: En fazla 25 santimetre

Venüstüs ciklet karakteri: Yarı agresif

pH: 7.7 ile 8.6 arası

Sıcaklık: 23 ile 28 santigrat derece arası

Su sertliği: 6 ile 10 dGH arası

Akvaryum hacmi: Minimum 500 litre

Ortalama ömrü: 10 sene

Yüzdüğü seviye: Daha çok akvaryumun orta ve alt kısmı

Venüstüs ile Uyumlu Balıklar

Karma akvaryumda yaşayabilecek bir tür değildir. Çünkü açgözlü bir avcıdır ve orta derecede agresiftir. Bu yüzden sadece kendi türüyle ya da uyumlu olduğu ciklet balıkları ile beraber beslenmelidir. Akvaryumun küçük olması halinde aşırı agresifleşir. Küçük mbuna cikletleri ve barışçıl cikletler ile aynı akvaryuma koyulmamalıdır.

Bir erkek ile birkaç dişi balık grup halinde beslenebilir. 6 tane yetişkin için 500 litrelik akvaryum yeterli olacaktır. Akvaryum yeterince büyük değilse, erkekler birbirini öldürür. Yetişkin erkeklerin olduğu akvaryuma genç erkek venüstüs koymak hiç iyi bir fikir değildir. Akvaryuma kapasitesinden fazla balık koyarak saldırgan tavırları azaltmayı düşünebilirsiniz.

Venüstüs Cinsiyet Ayrımı

Erkekler parlak mavi ya da sarı renklidir. Vücutlarındaki desenler daha solgundur. Dişilerin rengi erkekler kadar canlı değildir. Ancak desenleri daha belirgindir.

Venüstüs Ciklet Bakımı

Oldukça agresif bir tür olduğu için yeni başlayanlar için uygun değildir. Tecrübeli akvaristler tarafından beslenmelidir. Karma akvaryumda beslenmemelidir. Yani cikletlerin haricindeki balıklarla uyumlu değildir.

Akvaryum suyunu sık sık değiştirmek gerekir. Malawi bloat olmaya yatkındır. Akvaryum kurulumuna dikkat edilirse yeni akvaryumuna daha kolay adapte olur ve kendiliğinden ürer. Diğer Malawi cikletleri gibi su değerlerinin kötü olması halinde bundan zarar görür. Bu yüzden akvaryumdaki canlı sayısına göre haftalık %10 ile %20 arasında su değişimi yapmak gerekir.

Hastalıkları

Beslenmesine dikkat edilmediğinde Malawi Bloat olmaya yatkındır. Suyun kalitesiz olması ve oksijen yetersizliği çeşitli hastalıkları beraberinde getirir. Bunlardan birisi beyaz benek hastalığıdır. Erken fark edilirse, beyaz benek hastalığı su sıcaklığının 30 santigrat dereceye yükseltilip 3 gün boyunca bu sıcaklıkta tutulması ile tedavi edilebilir. Tabii bu esnada günlük kısmi su değişimleri yapılmalıdır. Eğer tedaviye cevap alınamıyorsa beyaz benek ilacı kullanmak gerekir.

Diğer balıklarda olduğu gibi iç ve dış parazitlere, bakteriyel enfeksiyonlara ve mantar enfeksiyonuna maruz kalabilir. Bu yüzden yaygın görülen akvaryum balığı hastalıkları hakkında bilgi sahibi olmakta ve hastalıklara erken müdahale etmekte fayda vardır.

Beslenme

Hepçil beslenen bir canlıdır. Ancak doğada daha çok küçük balıklarla beslenir. Canlı, donmuş, dondurularak kurutulmuş ve kaliteli hazır yemlerle beslenebilir. Yem balığı verilecek olursa venüstüs daha hırçın karakterli olur.

Diyetinin dengeli olması için zaman zaman otçul ciklet yemi ile de beslenmelidir venüstüs. 8-10 santimetre boya ulaşana kadar yavrular pul yem ile beslenebilir. Daha da büyüdüklerinde pul yem kullanmak suyu çok kirletecektir. Yetişkinler haftada iki defa donmuş yemle beslenirse iyi olur. Ancak çok fazla yem verilmemelidir. Çünkü karınları şişene kadar yem yiyebilirler. Yavruları her gün beslemek gerekse de, yetişkinleri haftada 3-4 defa beslemek yeterli olur.

Venüstüs Akvaryumu

Malawi Gölü’ne akan nehirler mineral bakımından oldukça zengindir. Buharlaşmanın etkisiyle göl suyu daha da alkali olur. Tabii kimyasında çok fazla değişim olmaz, yıl boyunca sürekli stabil kalır. Bu yüzden akvaryum suyunun kimyasına dikkat edilmelidir.

Yavrular için minimum 250-300 litrelik akvaryuma ihtiyaç vardır. Ancak agresif karakterli oldukları ve çabuk büyükleri için 500 litrelik akvaryum edinmekte fayda vardır. İyi bir akvaryum filtresi bulundurulmalı, akvaryumda akıntı oluşturulmalıdır. Zira suyun kirli olması ilk olarak balıkların gözlerine zarar verir. Suyun pH değeri nötrün üzerinde tutulmalıdır. İdeal pH değeri 8’dir. Ancak yüksek pH değerinin getirdiği bir dezavantaj vardır. pH değeri yüksek olduğunda amonyak daha ölümcül olur. Bu nedenle düzenli kısmi su değişimleri aksatılmamalıdır.

Taban malzemesinin kumdan olması venüstüs cikletin kendini doğal ortamdaki gibi hissetmesine yardımcı olur. Kumun içine bir miktar aragonit kumu karıştırmak pH seviyesinin yüksek tutulmasını sağlar. Keskin taban malzemesi kullanılmamalıdır. Aksi halde balıklarınızın vücudu yaralanacaktır. Çünkü venüstüs ciklet kendini kuma gömmeyi sever.

Akvaryumda balıkların rahatça yüzebileceği açık alanlar olmalıdır. Kaya parçaları ya da akvaryum dekorları ile saklanma noktaları oluşturulabilir. Ancak bunlar daha çok akvaryumun kenarlarına koyulmalı, orta kısım rahatça yüzmeye imkan verecek şekilde boş bırakılmalıdır. Özellikle suyun orta kısımlarında buna özen gösterilmelidir. Dekorlar kumun üzerine değil akvaryum camına koyulmalıdır. Çünkü venüstüs kayaların hemen yanında, kuma oyuk açarak ürer. Bitkileri kökünden söktüğü için akvaryum bitkisi bulundurmak iyi bir fikir değildir. Normal akvaryum aydınlatması yeterli olur.

Venüstüs Ciklet Üreme

Akvaryumda üretimi mümkündür. Üretime 6 ile 8 arasında yavru alıp, bunları büyütmekle başlanabilir. Erkek venüstüs doğal ortamda çok eşlidir ve dişilerle anaerkil aile kurar. Yetişkin dişiler düz taşları üreme bölgesi olarak belirler. Döllenmede sorun yaşanmaması için üretim akvaryumunda güçlü akıntılar olmamalıdır.

Dişi venüstüs döllenmiş yumurtaları ağzında toplar ve kuluçkaya yatırır. Yumurtaların sayısı 60 ile 120 arasında değişir. Kuluçka süresi bir ayı bulabilir. Sonrasında çatlayan yumurtalardan çıkan yavruları 10 gün daha ağzında tutmaya devam eder. Bu süre sonunda artık yavruları ağzından çıkarma vakti gelmiştir. Eğer akvaryum çok kalabalıksa, yumurtaları erkenden ağzından çıkarabilir. Böyle bir durumda yumurtaların toplanıp ayrı bir akvaryumda ya da yavrulukta kuluçkaya yatırılması gerekir.

Erkek balığın yavrularını yeme konusunda çekincesi yoktur. Bu sebeple akvaryumdan çıkarılması gerekir. Yavrular ufalanmış pul yem ile beslenebilir. Çok çabuk büyür ve dişinin rengine bürünürler.

Venüstüs Ciklet yazısının sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Afrika cikletleri forumunnda merak ettiklerinizi sorabilir, Tropik Akvaryum grubunda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

TESLİMAT
 
Ürünü sipariş verdiğiniz gün saat 18:00 ve öncesi ise siparişiniz aynı gün kargoya verilir.

Eğer kargoyu saat 18:00`den sonra verdiyseniz ürününüzün stoklarda olması durumunda ertesi gün kargolama yapılmaktadır.
 
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yükleniyor...